Humans of GZG

‘Ik hoorde van andere mensen dat er maaltijden gemaakt werden van eten wat anders weggegooid werd, dat wilden we wel eens uitproberen. Dat deed ik de eerste keer met mijn vrouw en kinderen, toen 16 en 22. We wisten dat het veganistisch was, en ik ben altijd iemand geweest die van vlees houdt. Ik riep altijd met mijn grote mond ‘als ik eet en er zit niks van vlees bij, dan heb ik eigenlijk niet gegeten’. Maar wat bleek, dat veganistische eten was nog lekker ook. Het eten is lekker, apart, er worden andere kruiden gebruikt, het is anders dan dat je het thuis klaarmaakt. Ik eet trouwens gewoon nog vlees hoor, maar ik moet eerlijk zeggen, ik mis het feit dat ik daar geen vlees eet eigenlijk niet. Het is ook een soortement gewoonte denk ik.

Heel veel mensen willen hun levenswijze niet veranderen. Toen ik Groenten Zonder Grenzen ontdekte was ik zelf toevallig ook meer bezig met wat ik at, en nog steeds. Anderhalf jaar geleden was mijn suiker veel te hoog. Toen kwam ik bij de huisarts en die zei eigenlijk van ‘ja je moet pillen gaan slikken die je suiker, de glucose, naar beneden haalt’. Ik ben nogal eigenwijs dus ik doe dat niet, van die pillen word je niet beter. Het enige wat pillen doen is het onderdrukken. Toen ben ik eigenlijk anders gaan eten, meer groenten en minder suikers en koolhydraten, en nu is mijn suiker goed en ben ik 25 kilo afgevallen. Ik heb helemaal geen pillen meer nodig. Door gewoon op internet te kijken ben ik op het onderwerp voeding gekomen. Ik wist eigenlijk niet dat voedsel zo belangrijk is voor je gezondheid.

Maar het is niet alleen het eten wat me naar Groenten Zonder Grenzen trekt hoor. De eerste keer dat ik bij Groenten Zonder Grenzen kwam eten was ongeveer twee jaar geleden. Je zit daar dan aan lange tafels en hebt leuke gesprekken met de mensen die naast je zitten, gewoon over koetjes en kalfjes. Het viel me op dat de mensen die meehelpen allemaal erg aardige en sociale mensen zijn. Dus niet alleen het eten is lekker, maar ook de gesprekken die je over het algemeen hebt zijn prettig. En na de hand helpen we altijd mee met opruimen en afwassen.‘