Geen Voedselverspilling Verschillende Groenten
Gemengde groenten is een makkelijke manier om je dagelijkse palet van kleurrijke seizoensgroenten in één gerecht te krijgen. Kies je favoriete groenten en doe er stiekem de groenten bij die je minder lekker vindt. Meng de rode (paprika, tomaat), oranje (wortel, paprika), witte (bloemkool, champignons) , groene (bonen, erwten, paprika). Verhoog het eiwitgehalte door in blokjes gesneden stukjes tofu toe te voegen.
Koop lokaal en seizoensgebonden.Het is ook een goede manier om kleine hoeveelheden overgebleven groenten op te maken!

Ingrediënten

  • 1 middelgrote of 2 kleine uien, in fijne blokjes gesneden of geraspt (als u wat scheuren niet erg vindt)
  • 1 theelepel knoflook/gemberpasta (vers of uit de winkel)
  • 5 -6 grote tomaten
  • 2 paprika’s (rode, gele, oranje of groene paprika), in plakjes gesneden of in blokjes van 2 cm
  • 2 middelgrote aardappelen, in blokjes van 1 cm gesneden
  • 1 handvol, in blokjes gesneden sperziebonen/ sperziebonen 1 handvol
  • 4- 5 roosjes bloemkool 
  • Olie, om te frituren 
  • Kruiden
    • ½ theelepel kurkuma
    • 1 theelepel hele komijn 
    • ¼ theelepel Garam masala
    • 1-2 laurierblad
    • ½ theelepel Fijngestampte korianderzaadjes 
    • Zout en peper naar smaak
    • Verse groene koriander gehakt

Procedure

Tomatenpuree

  1. Was de tomaten, leg ze in een bakvorm, bestrijk ze met olie
  2. Rooster/bak ze in de oven gedurende ongeveer 15 minuten
  3. Haal de tomaten eruit, ontvel ze en pureer ze.

Hoofdgerecht

  1. Rooster/braad de gesneden paprika’s en bloemkool in de oven met een beetje olijfolie tot ze zacht maar stevig zijn. 
  2. Verhit 2 eetlepels olie in een zware pan, voeg het laurierblad en komijnzaad toe. Bak de ui tot hij zacht is (voeg een snufje zout toe om hem zachter te maken). 
  3. Voeg geplette droge koriander, gehakte gember en / of knoflook (optie om pasta te gebruiken in plaats daarvan) toe. Roer. Zet het vuur lager om te voorkomen dat deze aan de bodem blijven kleven.
  4. Voeg zelfgemaakte tomatenpuree toe en bak met de rest mee.  Voeg kurkumapoeder, peper en zout toe. De olie zal zich afscheiden en het mengsel zal er gemengd uitzien.
  5. Voeg de aardappelen en bonen toe om te bakken. Dek af voor 5/7 minuten. Als de puree erg dik is, voeg dan 2 eetlepels warm water toe.  Roer af en toe tot de aardappelen en bonen bijna gaar zijn. (Als de bonen hard zijn, kook ze dan apart in water tot ze grotendeels gaar zijn).
  6. Voeg de geroosterde paprika’s en de bloemkool toe. Meng alles goed door elkaar om de smaken te combineren. 
  7. Voeg wat heet water toe om de consistentie van de jus/saus aan te passen). 
  8. Dek af en laat nog 5/7 minuten koken (of tot alle groenten gaar zijn). 
  9. Voeg ¼ theelepel garam masala en gehakte groene koriander toe. Breng het zout op smaak.
  10. Warm opdienen

Hoe te gebruiken?

  • Serveer met brood, naan, pita, of op een bedje van gekookte rijst
  • Draai de smaak door kokosroom of melk toe te voegen om een romige textuur te krijgen.
  • Geef er een komkommersalade bij