Marlene
Add a cover image by going to Featured Image in the right column and then saving and reloading this post
“Door GZG voelde ik me nuttig en kon ik iets terugdoen voor (de bewoners van) Rotterdam”

‘Ik vond GZG vrij random in de eerste week dat ik in Rotterdam woonde, toen ik op zoek was naar vegan restaurants. Ik was eigenlijk vooral op zoek naar gelijkgestemde mensen, maar vond uiteindelijk zoveel meer dan alleen dat.

Ik kom uit Duitsland, maar kwam in 2018 naar Rotterdam om te studeren. Ik heb het hier uiteindelijk zo naar mijn zin gehad dat ik nu verder ga met mijn Master Klinische Psychologie aan de Erasmus Universiteit. Ik vond de ontwikkeling van veganisme in Nederland en Duitsland vergelijkbaar. Er zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in de ethische en duurzaamheidsaspecten van veganisme. Meer en meer mensen worden (langzaam maar zeker) wakker en zien de voordelen ervan in. Het belangrijkste verschil dat ik heb ervaren, is het aanbod in de supermarkten, bijvoorbeeld qua spreads of soorten tofu. In Duitsland is dit aanbod veel groter en goedkoper. Ik hoop dat dit in Nederland ook zo wordt!

De eerste jaren bij GzG was ik een enthousiaste kok en was ik er elke week bij. Tegenwoordig heb ik wat minder tijd, dus kom ik na het eten de troep in de keuken opruimen. Er is hier meer tijd om met de andere vrijwilligers te praten en de muziek harder te zetten voor een klein schoonmaakdansfeestje. En ik vind het ook leuk om de voorraadkast op te ruimen!

“Tijdens het snijden van groenten is het makkelijk om met iedereen in contact te komen”

Het afgelopen jaar hebben GZG en haar vrijwilligers veel tegenslagen gehad. Maar het is geen verrassing dat er onder de vrijwilligers een aantal snelle en creatieve geesten zijn, dus we hadden binnen de kortste keren een corona-proof GzG versie. Daarna begonnen we maaltijden ‘to-go’ uit te delen, wat leuk was, maar waar ik het gemeenschappelijke aspect van het project enigszins wel miste, omdat er zo weinig interactie was. Ik heb het gevoel dat we nog steeds erg afhankelijk zijn van een kleine groep vrijwilligers achter de schermen die ingrijpen in een “noodsituatie”. Ik hoop dat we hier snel aan kunnen werken om dit te verbeteren.

Ik ben van nature nogal verlegen (ook al geloven sommige mensen dat niet) en ik heb het gevoel dat mensen bij GzG altijd heel open en geïnteresseerd zijn in jou als persoon. Tijdens het snijden van groenten is het gemakkelijk om met iedereen in contact te komen. Er is altijd een gedeelde interesse in lekker eten en een gemeenschap en van daaruit kun je verder bouwen. Ik heb zo veel inspirerende mensen ontmoet en ontmoet elke week nieuwe!

Naast de nieuwe vrienden die ik hier vond, gaf vrijwilligerswerk bij GzG me een nuttig en goed gevoel; een manier om iets terug te doen voor Rotterdam en haar inwoners, ook al is het maar een heel klein gebaar. Het heeft gezorgd dat ik Rotterdam beter heb leren kennen en meer verbinding met de stad, voelde wat volgens mij niet zou zijn gebeurd in mijn kleine bubbel als internationale student.’