Rosanna
Add a cover image by going to Featured Image in the right column and then saving and reloading this post
“Het is ongelofelijk om te zien wat je kunt koken van spullen die anders zouden worden weggegooid’’

‘Toen ik in Brighton studeerde, leerde ik Indiër koken in een pop-up restaurant. Samen met een Indiase vrouw kookten we wekelijks in verschillende pubs. Op een gegeven moment werden we een vast onderdeel van een pub. We kookten daar in een ieniemienie keukentje, maar het was superleuk en ik heb er veel van geleerd. Ik was zelf de hulp hoor, vooral bezig met snijden en voorbereiden. Maar ik heb er wel veel geleerd over het maken van curries.

Die kennis kan ik nu kwijt in de keuken bij GZG. Het leuke is dat mensen met verschillende achtergronden hun eigen keuken meenemen. Een Italiaanse leert anderen weer over het maken van pasta, een Franse over lekkere soep, en weer een ander hoe je kiwidressing of bananenijs maakt. Iets waarin we allemaal worden uitgedaagd is koken met de producten die we hebben, in plaats van op recept. Dan wil je een curry maken en is er geen kokosmelk, dat is een uitdaging.

Maar het is amazing om te zien wat je kunt koken van spullen die anders zouden worden weggegooid. Je begrijpt dus wel dat ik into koken ben. Ik werk ook bij Lilith, een Eetcafé aan de Nieuwe Binnenweg, en houd me bezig met journalistiek, voornamelijk gericht op de cultuurscene in Rotterdam. Nachtleven, muziek, kunst en voedsel zijn thema’s waar ik regelmatig over schrijf. Dat is allemaal pas sinds een jaar overigens, ik woon hier pas net. Ik ben opgegroeid in Londen en heb mijn geschiedenis diploma gehaald in Brighton. Maar de Nederlandse levensstijl went snel. Dat fietsen hier, zo gezond! Hopelijk worden initiatieven zoals GZG meer opgepakt, door bijvoorbeeld overheden. Voedselverspilling is zo onnodig. Het zou prachtig zijn als elke supermarkt, bakker of café in de stad de mogelijkheid zou hebben hun overgebleven voedsel weg te geven, dat het de norm wordt in alledaagse consumptie.’