Humans van GZG / Nanne
Add a cover image by going to Featured Image in the right column and then saving and reloading this post
“Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik nadenk over nieuwe GZG-ideeën en manieren om te verbeteren wat we doen en ik kan nu veel beter voor grotere groepen koken”

‘In januari 2021 ben ik naar Rotterdam verhuisd en ben ik lid geworden van de Vegan Rotterdam-groep op Facebook. Er was een bericht over GZG en hoe ze op zoek waren naar koks. Aangezien ik dol ben op koken, het initiatief volledig steun en op zoek was naar nieuwe mensen in deze nieuwe stad, leek GZG de perfecte aanvulling op mijn leven.

Ik kom oorspronkelijk uit Raalte, Overijssel en woon al 12 jaar in Amsterdam. Ik werk als cultuurhistoricus en ’s avonds als muzikant. Ik ben ongeveer 4/5 jaar veganist. Toen ik 9 was ben ik gestopt met vlees eten vanwege de dieren. Vegan worden was de logische volgende stap. We hebben geen dierlijke producten meer nodig vind ik; er zijn meer dan genoeg smakelijke alternatieven die gezonder en beter zijn voor de planeet zonder dierenleed.’

Veganistisch koken

‘Voor mij is koken echt een beetje magisch. Ik vind het erg leuk om creatief bezig te zijn met verschillende technieken en combinaties. Vooral veganistisch koken vereist extra creativiteit, denk maar aan bakken zonder ei.

Ik sloot me aan met het idee dat ik vooral kok zou worden (en dat ben ik ook geweest), maar ik geniet ook enorm van het oogsten bij het Wilgenplantsoen. Sinds kort ben ik toegevoegd aan de GZG “oprichters” groep omdat ik me graag meer bezig wilde gaan houden met de organisatie en het nieuwe Mengelmoes-concept. Ik heb ideeën om ook de keuken te reorganiseren, zodat er meer creativiteit onder de koks komt.’

“Een GZG kookboek zou toch geweldig zijn?”

De ontwikkelingen en plannen van GZG

‘De keukenreorganisatie wordt een kans voor ons om meer te experimenteren in de keuken! We gaan koken voor 20-25 personen in plaats van voor de 40-50 personen waarvoor we kookten tijdens de afhaalperiode. Dit betekent dat we meer tijd hebben om na te denken over wat we willen koken en onze voorbereiding serieus nemen, in plaats van als een gek groenten snijden vanaf het moment dat we de keuken binnenlopen. Wat de reorganisatie van de keuken betreft, wil ik niet te veel weggeven zonder deze nieuwe ideeën eerst te hebben uitgeprobeerd, maar ze zijn allemaal gericht op meer plezier en meer leren over veganistisch koken in de GZG-keuken.

Het Mengelmoes-concept is een nieuwe covid-proof versie van de groepsdiners, die als doel heeft de sociale dimensie van GZG te benadrukken, in plaats van alleen een plek om een ​​gratis maaltijd te krijgen. We proberen de vrijwilligers en bezoekers elke week zoveel mogelijk te mixen en beginnen de avond met een leuke uitdaging om tot gesprek te komen. Ook thema-avonden maken deel uit van het concept. Het doel van het concept is om meer met onze gasten in contact te komen en meer te focussen op de kwaliteit (in plaats van kwantiteit) van het eten/bezoekers/diner zelf.’

De waarde en toekomst van GZG

‘GZG heeft me veel gebracht. Ik heb veel leuke nieuwe mensen leren kennen bij GZG en ontmoet daar nog elke week nieuwe mensen. Het heeft me ook een creatieve boost gegeven: ik betrap mezelf erop dat ik regelmatig denk aan nieuwe GZG-ideeën en manieren om te verbeteren wat we doen en ik kan veel beter voor grotere groepen kopen. Het gaat voor mij om de mensen die je ontmoet en de uitwisseling van ervaring, kennis en skills.

Ik hoop dat GZG blijft groeien en uitbreiden naar andere steden. Mijn inspanningen zullen vooral gericht zijn op het verbeteren van onze kookkunsten – terwijl ik er nu over nadenk, zou een GZG-kookboek geweldig zijn, nietwaar?’