Onze Maaltijden / Veelgestelde Vragen

Over Groenten Zonder Grenzen

Wanneer is GZG gestart en door wie?

GZG is in 2017 opgericht door Myrthe Frissen en Balthazar Sieders . Het eerste publiektoegenkelijk diner vond plaats op 17 oktober van dat jaar, slechts 3 weken na het registreren van de naam en het akkoord van WMO-radar om hun keuken te gebruiken! Dankzij een positief sneeuwbaleffect van mensen die wilden helpen, ging de rest grotendeels vanzelf. Inmiddels wordt GzG gerund door een enthousiast team van vrijwilligers, die wekelijks op locatie en achter de schermen zorgen dat alles goed verloopt.

Wat wil GZG eigenlijk bereiken?

Het doel van GZG is een positief alternatief te bieden tegen de verspilling en het individualisme in onze samenleving. Dit doen we voornamelijk door het organiseren van gratis sociale maaltijden, waarin we eten dat anders zou worden weggegooid, omzetten in een heerlijk en gezond buffet dat voor iedereen toegankelijk is. Op deze manier hopen we beter voor onze planeet, onze lichamen en voor elkaar te zorgen.

Over voedselafval

Hoe krijg jullie zoveel gratis eten?

Het idee voor dit project is ontstaan nadat we aan het einde van de Blaak-markt in Rotterdam zagen hoe twee hele vuilniswagens werden volgegooid met voedsel dat niet werd verkocht. Marktverkopers moeten betalen voor dit afval, dus toen we rondgingen met flyers, waren ze blij dat ze in plaats daarvan een officieel project hadden om aan te doneren. Inmiddels herkent elke kraam op de markt onze kruiwagens, en die zijn vaak al binnen een paar minuten vol!

Hoeveel voedsel besparen we per week?

xxx

Is het wel veilig om “rest” voedsel te eten?

Met de juiste voorzorgsmaatregelen (en gezond verstand) is het antwoord hierop absoluut . Al onze maaltijden zijn 100% plantaardig waardoor de kans op voedselvergiftiging al aanzienlijk kleiner is dan met dierlijke producten. We besteden ook veel tijd aan het sorteren en wassen van de verse ingrediënten die we verzamelen en onze keuken voldoet aan professionele hygiënenormen. De overige droge ingrediënten die we via donaties ontvangen, worden regelmatig gecontroleerd en aangezien onze koks altijd met ons eten, word er nooit een gerecht geserveerd dat niet goed is.

Waarom vragen jullie geen geld voor de maaltijden?

Door gebruik te maken van wat er al is (voedselresten, overgebleven apparaten, vrije tijd, enz.) zijn onze bedrijfskosten bewust erg laag. Wij bevinden ons dan ook in een unieke positie om buiten het monopolyspel te blijven en onze diners zo toegankelijk mogelijk te houden. Een tweede, en even belangrijke reden is dat onze gratis diners ook veel tijd en stres besparen die anders naar nog meer administratie/belastingen/en meetings zouden gaan.

Over vrijwilligerwerk

Wat kan ik doen om te helpen?

Dat hangt ervan af wat je leuk vindt! Onze gouden regel bij GZG is “als het niet leuk is, is het ook niet duurzaam!” dus als je geïnteresseerd bent in koken (of leren koken), moet je zeker een keertje mee doen met ons Food Magicians -team. Als je meer geïnteresseerd bent in voedselverspilling, dan kunnen we aanbevelen om dinsdag bij onze Market Runners aan te sluiten. En als je meer geïnteresseerd bent in het sociale aspect, dan zijn de Table Managers en Clean Sweepers de teams om je bij aan te sluiten. De eerste stap is om lid te worden van onze Whatsapp-groep , waarna je je kunt aanmelden wanneer je maar wilt.

Als je fysiek niet met ons mee kunt doen, maar toch een bijdrage wilt leveren, kijk dan op deze pagina voor nog meer ideeën.

Over de diners

Moet ik iets betalen om deel te nemen aan de diners?

Nee! Wij werken zonder geldstromen en zijn volledig afhankelijk van donaties in de vorm van voedsel, tijd, en ruimte. Komt u als gast, dan waarderen we het als u een voedselproduct wilt doneren dat lang houdbaar en plantaardig is. Hierbij kunt u denken aan gedroogde kruiden, olie om in te bakken, blikken tomaten, of gedroogde peulvruchten. Wij gebruiken geen alcohol, geen noten en pinda’s, en geen dierlijke producten.

Wat als ik allergieën heb?

Wij koken altijd zonder dierlijke producten, zonder noten en pinda’s, en zonder alcohol. Mocht je een andere allergie hebben, stuur ons dan van tevoren een bericht, en onze koks zullen proberen hier rekening mee te houden.