Recepten
Selderij baby burgers

Dit recept komt direct uit de keuken van onze feestmaaltijd gisteravond en was meteen een GZG-hit.

Verder lezen »
Veganistische mayonaise

Het maken van plantaardige mayonaise is verrassend simpel en snel klaar! Probeer het zelf eens thuis met dit GZG recept.

Verder lezen »
Rode Linzen Dahl

Deze heerlijke romige linzen dahl gaat perfect samen met witte rijst of naan.

Verder lezen »
Farfrittata

Deze omelet zonder eieren is een heerlijk gerecht bereid met kikkererwtenmeel. Te serveren als hoofdgerecht of als aperitiefje.

Verder lezen »
Pannenkoeken van Tapioca

Dit is één van de meest makkelijke, goedkope, lekkere en gezonde gerechten die we ooit hebben gemaakt.

Verder lezen »
Zelfgemaakte sojamelk

Wil je leren hoe je zelf sojamelk kunt maken? Een zeer lonende activiteit die zorgt voor een zeer smaakvolle sojamelk (niets vergeleken met de in de winkel gekochte).

Verder lezen »
Wortel-gember kokos soep

Soep is altijd een goed idee!

Verder lezen »
Zelfgeplukte Brandnetelpesto

Pak een paar goede handschoenen, pluk je eigen brandnetels, en maak deze heerlijke en super eenvoudige pesto!

Verder lezen »
Bouillonblokjes gemaakt van groenterestjes

Eet jij veel groenten? Dan hou jij vast ook veel groenterestjes over na het koken (denk aan schil, stengels, topjes etc..). Maar het tijdperk van voedselverspilling is afgelopen en vanaf vandaag zul je al je groenafval gaan redden in de keuken, in andere woorden: je word een echte afvalredder-professional!

Verder lezen »
Mango chutney

Mango chutney is één van de bijgerechten die we vaak serveren door de vele mango’s die we van de markt krijgen. Simpel te maken, maar wel een recept dat een beetje aandacht verdient.

Verder lezen »
Zelfgemaakte veganistische superburger

Een plantaardige burger die lekker en gezond is en ook nog makkelijk te maken is. Extra lekker met (zelfgemaakte) friet, maar goed aangevuld met extra groente en sla is dit al een maaltijd op zichzelf.

Verder lezen »
Chinese kool salade

Wij zijn ontzettend fan van Chinese kool, maar er blijft altijd ontzettend veel over… daarom kun je van een kwart kool dit lekkere recept maken. Heb je meer over? Verdubbel het recept dan. De rest bestaat voornamelijk uit ingrediënten die je waarschijnlijk toch al in huis hebt.

Verder lezen »
Courgettesoep

Nog wat kokosmelk over van een ander receptje? Met toevoeging van 2 courgettes en een paar simpele ingrediënten die je waarschijnlijk wel in huis hebt maak je deze heerlijke romige courgettesoep!

Verder lezen »
Pizza van aubergine

Deze aubergine pizza’s zijn ontzettend simpel maar heel erg lekker en doen het goed als snack, borrelhapje, lunch of diner.

Verder lezen »
Heerlijke bietensoep

Heb je gasten op bezoek en wil je iets simpels maar kleurrijks maken? Verras ze dan met deze heerlijke rode bietensoep. De soep bestaat vrijwel alleen maar uit groenten en je kunt hem wat vullender maken door een brood naast te serveren.

Verder lezen »
Bruine rijst met tofu, chilipeper en komkommer

Rijst met groenten is altijd goed. Met de toevoeging van een beetje tofu maak je een heerlijke maaltijd. Je hebt maar 150 gram nodig, dus als je een ander recept met tofu hebt van bijvoorbeeld 350 gram, is dit de perfecte manier om van die leftover tofu af te komen.

Verder lezen »
Groene smoothie

Probleem van groene smoothies is dat ze te…. groen worden. Niet zoet genoeg dus. Dat kan het lastig maken om er echt van te genieten wanneer je begint met gezonder te eten. Gelukkig hebben wij er een gevonden die iedereen lekker zal vinden. Genoeg reden dus om toch gezond te eten.

Verder lezen »
Burger van zoete aardappel en bonen

Bij veel supermarkten kun je zoete aardappels alleen als halve kilo of zelfs kilo kopen. Gegarandeerd dat je er dan een paar overhoudt! Maak dan deze zoete aardappel burgers. Ze bestaan voornamelijk uit groenten, zijn glutenvrij (als je glutenvrij brood eet), natuurlijk vegan en je kunt er alle kanten mee op, afhankelijk van de toppings die je kiest.

Verder lezen »
Salade van Chinese kool en bonen

De Aziatische keuken is een keuken apart, maar zelfs met leftovers kun jij een verrukkelijke, gezonde salade maken. Heb je Chinese kool over? Met de toevoeging van wat andere groenten, bonen, noten en wat kruiden tover je een heerlijke Aziatische salade van Chinese kool op tafel.

Verder lezen »
Risotto met champignons

Een heerlijke risotto die indruk zal maken op al uw gasten (inclusief uzelf!)

Verder lezen »
Groente falafel met rode kidneybonen spread

Ooit nagedacht over hoe je jouw favoriete falafels kan maken? Die zijn veel makkelijker te maken dan je denkt en zo smaakvol dat ze één van jouw standaard maaltijden zullen worden.

Verder lezen »
Pasta met pompoen-linzensaus

Dit pasta recept zal je volgende basis worden voor het pompoen seizoen. Rijk aan proteïnen en op smaak, wat wil je nog meer?

Verder lezen »
Bloemkool vleugels

Wie zegt dat je vleugels moet opgeven als je wreedheid-vrij eet? We zijn naar je toegekomen met een speciaal recept, perfect voor je volgende ‘borrel’

Verder lezen »
Drie gezonde saladedressings

Wie zegt dat salade saai is? Als je denkt dat ze zijn, betekent dit dat je niet de goede dressing gebruikt. Geen zorgen, we hebben je bedekt met drie gezonde en heerlijke saladedressing.

Verder lezen »
Bananenbrood met marmerpatroon

Gooi jij overrijpe bananen altijd weg? Super zonde! Je kunt er namelijk in een handomdraai een heerlijk bananenbrood van maken. Check het recept hier.

Verder lezen »
Linzen ballen

Heb je je ooit afgevraagd hoe je die beroemde gehaktballen uit je jeugd kunt namaken op een gezondere, plantaardige manier? Wij hebben de oplossing voor je met dit heerlijke recept voor linzenpolpette. Het is perfect om te serveren met pasta en/of in tomatensaus met wat ui, knoflook, olie en een beetje basilicum.

Verder lezen »
Geweldige veganistische bolognese met TSP

Er zijn heel veel veganistische bolognese recepten. Degene die we vandaag laten zien is goedgekeurd bij niet-vegetarische vrienden en dat komt allemaal door het ingrediënt ….. getextuurde soja-proteïne (oftewel TSP). Deze eiwitbron, gemaakt van soja, heeft een geweldige textuur wat het vleesachtig maakt. En met wat smaakvolle ingrediënten, zal dit gerecht deel uit gaan maken van je vaste gerechten!

Verder lezen »
Komkommer Kimchi

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht waarvan de ingrediënten meestal een combinatie zijn van groenten, knoflook, gember, chilipepers en zout. Vandaag bieden wij een iets lichtere en knapperige versie van dit gefermenteerde voedsel dankzij de komkommer.

Verder lezen »
Veganistische Bounties

“Bounties” zijn niet plantaardig en ook niet gezond. Gelukkig hebben wij een heerlijk veganistisch recept ontdekt die wel gezond is! Met deze hapjes heb je nu het perfecte dessert (of tussendoortje)..

Verder lezen »
Omelet van mungbonen

Deze omelet van mungbonen is een fantastisch recept voor een geweldige ontbijt, lunch, diner of wanneer je maar wilt. Het is ZO makkelijk te maken!

Verder lezen »
Marokkaanse Couscous bowl

Eten is een fantastische manier om te reizen. Met één hap kunnen smaken je naar andere culturen brengen. En vandaag brengen we je naar Marokko met deze Marokkaans geïnspireerde bowl. De kurkuma en andere kruiden brengen dit gerecht naar ongekende hoogte!

Verder lezen »
Aardperensoep met truffel

Vraag je je af wat ‘aardperen’ (aka ‘De artisjok van Jeruzalem’) zijn 💡? Het is een soort groente die we vergeten zijn. Het is een soort zonnebloem die oorspronkelijk uit het oosten van Noord Amerika komt. Ze hebben ongekookt een knapperige textuur en een verse, zoete en notige smaak, ze lijken op waterkastanjes. Gekookt kan je ze gebruiken voor hartige en geurige gerechten. Dus waar gebruik jij het voor? Je kan het gebruiken voor soep of purees bijvoorbeeld. Vandaag geven we jullie het recept van deze heerlijke aardperensoep die geweldig is voor de ongekende groenten soep!

Verder lezen »
Linzen en quinoa kom

Wanneer het tijd is om de restjes in je koelkast op te maken, kan je heerlijke combinaties bedenken, zoals linzen en quinoa. Ze zijn beiden erg gezond en zijn makkelijk te combineren met veel verschillende ingrediënten. Hier is een versie ervan met veel groenten en pesto.
Ingrediënten 

2 personen

200 gr linzen
150 gr quinoa
1 tomaat
½ avocado
50 gr spinazie (of rucola)
50 gr schorseneren (optioneel – Ik had deze over)
40 ml veganistische pesto
2 eetlepels gearomatiseerde olie (walnoten of sesamolie)
1 eetlepel pijnboompitten
Zout
Peper
Procedure
Kook de quinoa met behulp van de instructie op het pak (of gebruik je restje). Snijdt ondertussen de avocado, tomaat en schorseneren.
Mix de pesto met de truffel olie in een kleine schaal om een geweldige dressing te creëren. 
Bak de pijnboompitten in een kleine pan.
Wanneer de quinoa bijna klaar is, voeg de linzen toe en maak ze warm.
Mix alles samen in een kom en voeg zout en papier naar smaak toe.

Verder lezen »
Zero Waste vegan nuggets

Heb je wel eens vegan nuggets geprobeerd? Wat nou als we je vertelden dat het super makkelijk is, slechts een paar ingrediënten vereist, heerlijk is én ook nog eens ZERO WASTE is?

Verder lezen »
Broodpudding

Broodpudding is een van de makkelijkste manieren om kleine hoeveelheden overgebleven brood en fruit te verwerken in een heerlijk toetje.

Verder lezen »
Italiaanse polpette (balletjes) met aardappelen en gerookte tofu

Zin om wat Italiaanse vibes in je keuken te brengen en je diner te verheffen? Deze zondag bieden we jullie een recept aan om heerlijke “polpette” te maken (traditionele gehaktballetjes die we voor jou veganistisch hebben gemaakt)

Verder lezen »
Poha

Vandaag komt onze vrijwilligster Ruchika naar jullie met een heerlijk hindi ontbijt vol met voedingsstoffen. De term “poha” komt van de afgeplatte rijst zelf. Zoals bij zoveel gerechten, geeft elke regio van India er zijn eigen draai aan. In het westen voeg je een snufje suiker toe. In het noorden wordt het geserveerd met een munt of pinda chutney. De zuidelijke regio’s serveren het met geraspte kokosnoot.
Rijstvlokken zijn erg goed voor de spijsvertering, waardoor dit gerecht niet alleen smaakvol is, maar ook goed voor de darmen.

Verder lezen »
Besan Ladoo

Besan Ladoo (of laddu) zijn Indiase zoete hapjes (geproduceerd in Machilipatnam uit het district Krishna in de Indiase deelstaat Andhra Pradesh) die traditioneel worden gemaakt van besan (grammeel), suiker en kardemoms, gebakken in ghee (geklaarde boter)

Verder lezen »
Zoete aardappel Borani

Kent u Borani Kachalu? Een Afghaanse aardappelschotel die traditioneel wordt geserveerd met een heerlijke knoflook-yoghurt saus. Eén van onze vrijwilligers, Sara, maakte dit heerlijke gerecht met zoete aardappelen tijdens een van onze diners. De zoetheid van de aardappel in combinatie met de zuurheid van de yoghurtsaus is om je vingers bij af te likken.

Verder lezen »
Geen Voedselverspilling Verschillende Groenten

Gemengde groenten is een makkelijke manier om je dagelijkse palet van kleurrijke seizoens groenten in één gerecht te krijgen. Kies je favoriete groenten en doe er stiekem de groenten bij die je minder lekker vindt. Meng de rode (paprika, tomaat), oranje (wortel, paprika), witte (bloemkool, champignons) , groene (bonen, erwten, paprika). Verhoog het eiwitgehalte door in blokjes gesneden stukjes tofu toe te voegen.
Koop lokaal en seizoensgebonden. Het is ook een goede manier om kleine hoeveelheden overgebleven groenten op te maken!

Verder lezen »