Bananenbrood met marmerpatroon

Ingrediënten

  • 5 bananen (zo rijp mogelijk)
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 lepels agavesiroop, dadelstroop of rijstsiroop
  • 2 lepels gebroken lijnzaad
  • 200 gram bloem (boekweit, volkoren, etc.)
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baksoda
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 1 eetlepel veganistische ei (optioneel)
  • Vanille aroma naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 3 eetlepels cacaopoeder

Procedure

  1. Was je handen 😉
  2. Verwarm je oven op 180 graden.
  3. Hou één banaan apart en snij de andere bananen in kleine stukjes – ja, mét de schil! Blend deze nu met de lijnzaad, kokosolie en agavesiroop. Als je blender te zwak is, kun je het in 2x doen.
  4. Meng in een grote kom de bloem, kaneel, bakpoeder, vegan ei, vanille aroma en zout. Meng goed met een houten lepel.
  5. Meng in een apart klein bakje de baksoda met appelciderazijn. Het gaat knetteren, maar dat is okee.
  6. Stort het bananenmengsel uit de blender met de droge ingrediënten en voeg het appelciderazijn-baksoda mengsel toe. Meng dit goed door elkaar.
  7. Doe ongeveer eenderde van dit beslag in een andere kom en voeg de cacao poeder toe + een half glas water. De hoeveelheid en structuur van dit chocoladebeslag en het andere beslag moeten ongeveer hetzelfde zijn.
  8. Bedek een bakvorm met bakpapier.
  9. Stort de helft van het vanillebeslag hierin en strijk glad met de houten lepel. Stort hier dan voorzichtig de helft van het chocoladebeslag op. Zorg dat de twee lagen nog niet mengen. Herhaal dit zodat je beslag op is.
  10. Maak met de achterkant van een lepel S-jes en boogjes, zowel van de ene zijkant naar de andere als van de bodem van de taart tot de bovenkant. Strijk dan weer glad.
  11. Snij tot slot de overgebleven banaan door de helft en leg de twee helften bovenop je cake. Je kunt hem eventueel nog versieren met noten en dergelijke.
  12. Bak 35-45 minuten in je voorverwarmde oven. Jouw cake is klaar wanneer je er een satéprikker in stopt en die er droog uit komt.

Hoe te gebruiken?

  • Eén lekker plakje tijdens het ontbijt, met pindakaas.
  • In kleinere stukjes gesneden als borrelhapje of late night snack. Doet het goed op feestjes!
  • In mini stukjes door je yoghurt, met rood fruit en noten.
  • Snij je taart in plakjes en vries hem in, in een Tupperware of diepvrieszakje. Je kunt dan elke keer een plakje uitvriezen als je die wilt.