Bloemkool vleugels

Ingrediƫnten (voor 4 personen)

Voor de hotwings:

  • 1 bloemkool
  • 100 gr tarwebloem
  • 180 ml ongezoete plantaardige melk (bijv. soja- of havermelk)
  • 60 ml water
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1,5 tl Paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Paneermeel 
  • 250 ml barbecuesaus 
  • 1 tl sriracha saus (optioneel)

Voor de knoflooksaus:

  • 1 bol knoflook
  • 5-6 el veganistische mayonaise (bijv. Mayolijn van Remia)
  • 5-6 el ongezoete plantaardige yoghurt (bijv. sojayoghurt)
  • Zout en peper naar smaak
  • Paprikapoeder (optioneel)
  • Bieslook (vers of gedroogd, optioneel)

Procedure

  1. Snijd de bol knoflook in de breedte doormidden en wikkel het in een stukje aluminiumfolie. Leg opzij.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes.
  3. Meng de bloem, knoflookpoeder, paprikapoeder, zout en peper. Voeg de plantaardige melk en water toe en mix goed om een glad beslag te maken. Vul een diep bord of een kom met paneermeel.
  4. Dip de bloemkoolroosjes eerst in het beslag en vervolgens in het paneermeel. Zorg ervoor dat ze helemaal bedekt zijn. 
  5. Verspreid de bloemkoolroosjes op een bakplaat. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken, voor een extra knapperig effect. Leg de knoflook op de bakplaat erbij en bak alles voor 20 minuten in de oven.
  6. Meng de barbecuesaus met de sriracha saus in een grote kom. Haal de bloemkoolroosjes uit de oven en doe ze bij de saus in de kom. Schep voorzichtig om, zodat alle bloemkoolroosjes bedekt zijn met een laagje saus. Spreid weer uit op de bakplaat en bak voor nog eens 25 minuten tot de wings knapperig zijn.
  7. Maak tot slot de knoflooksaus: haal de knoflook uit de oven en verwijder het aluminiumfolie en de schilletjes. Doe de knoflook in een blender of in een hoge kom als je een staafmixer gebruikt. 
  8. Voeg de yoghurt en mayonaise toe en eventueel zout, peper en paprikapoeder naar smaak. 
  9. Mix het geheel tot een gladde saus. Proef tussendoor en voeg eventueel extra yoghurt en/of mayonaise toe naar smaak. Voeg als laatste eventueel wat bieslook toe en roer dit door de saus.