Add a cover image by going to Featured Image in the right column and then saving and reloading this post
Eet jij veel groenten? Dan hou jij vast ook veel groenterestjes over na het koken (denk aan schil, stengels, topjes etc..). Maar het tijdperk van voedselverspilling is afgelopen en vanaf vandaag zul je al je groenafval gaan redden in de keuken, in andere woorden: je word een echte afvalredder-professional!
In dit recept leggen we je uit hoe je je groenterestjes kan omtoveren in heerlijke en gezonde bouillonblokjes die je kunt gebruiken voor je dagelijkse recepten!
Ingrediënten
Groenterestjes (zoals wortelschillen, uienschil, groentestengels, tomatentoppen etc..) BELANGRIJK: als je de buitenkant gedeeltes van groentes gaat gebruiken (zoals wortel- of aardappelschillen), moeten deze groentes biologisch zijn. Bij alle interne gedeelten maakt het allemaal niet uit biologisch of niet.
Zout (⅓ het gewicht van je groenten)
Knoflook en ui (optioneel)
Olijfolie
Verse kruiden, zoals rozemarijn en tijm .. (optioneel)
Procedure
Houd elke keer dat je een groente schoonmaakt de restjes apart, was ze zorgvuldig, snijd ze in kleine stukjes en bewaar ze in een zakje of bakje in de vriezer;
Als je genoeg restjes hebt, weeg ze dan en bereken ⅓ van het gewicht; dit zal de hoeveelheid zout zijn die je nodig hebt;
Hak alle stukjes samen (nog steeds bevroren) met het zout, de kruiden (optioneel) en wat verse ui en knoflook (optioneel) in een keukenmachine. Voeg een beetje olijfolie toe om een dikke pasta te creëren;
Bewaar je voorraad in de vriezer. Maak porties met een ijsblokjesbakje.
Tips en gebruik
Zorg ervoor dat u al uw groenten zorgvuldig wast en gebruik alleen de schil van biologisch product;
Probeer de smaak van je blokjes te “balanceren” met verschillende groenten, bijvoorbeeld als je te veel wortels gebruikt dan zal de bouillon teveel naar wortel smaken;
Je kunt de bouillonblokjes gebruiken om risotto op smaak te brengen, lekkere soepen te maken, tomatensaus smaakvoller maken, noem maar op…