Ingrediënten
- ½ blik kikkererwten (200 gram)
- 1 blik rode kidneybonen
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 200 gram diepvries doperwten
- 1 bos bladpeterselie + een handje extra
- 1 bos verse munt
- 200 gram zongedroogde tomaten
- 10 groene olijven
- 1 citroen
- 2 tl komijnzaad
- 2 el extra vergine olijfolie
- Handje walnoten
- Zout en peper
Procedure
- Snijd de ui, knoflook en kruiden fijn.
- Maak nu eerst de falafelballetjes. Giet de kikkererwten en ¼ van de kidneybonen af. Voeg de kikkererwten en kidneybonen samen met de rode ui, knoflook, doperwten, kruiden en specerijen in een keukenmachine en maal tot een grove massa.
- Schep met een eetlepel een portie uit je mix en rol deze met je handen tot een balletje. Herhaal dit totdat je mengsel op is (Tip: als het mengsel nog iets te nat is, gooi er dan nog wat bloem bij.
- Verwarm wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de balletjes in ongeveer 15 minuten gaar totdat ze aan alle kanten een mooi knapperig bruin korstje hebben.
- Vervolgens maak je de spread. Doe de overige rode kidneybonen (met vocht en al) in een keukenmachine en voeg de zongedroogde tomaten, een handje bladpeterselie, de olijven, het citroensap, de olijfolie en wat zout toe en pureer tot een gladde massa.
Om te serveren: Doe enkele eetlepels van de rode kidneybonen spread op een bord en smeer deze uit tot een dikke laag. Leg hier 4-5 falafelballetjes op en garneer met nog wat extra fijngesneden peterselie en fijngehakte walnoten. Eet smakelijk!