Italiaanse polpette (balletjes) met aardappelen en gerookte tofu

Ingrediënten

  • 2 middelgrote aardappelen
  • 1 prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gr stevige gerookte tofu (te vinden bij Jumbo; als je het niet kunt vinden, is gewone stevige tofu ook goed)
  • Olijfolie
  • Gerookte paprika
  • Paneermeel
  • Zout/peper
  • Verse rozemarijn

Procedure

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes; snijd de prei en de knoflook in kleine stukjes. Doe deze ingrediënten in een pan, met wat olijfolie, wat water, verse rozemarijn, zout en peper. Kook het langzaam met een deksel op de pan tot alles zacht en droog is. Voeg op dat moment wat gerookte paprikapoeder toe (als je gerookte tofu gebruikt, gebruik dan minder paprikapoeder,  anders wordt het een beetje te veel!).
  2. Laat het een beetje afkoelen en stamp dan alles fijn met een aardappelstamper of een vork.
  3. Dep de tofu droog, snijd hem in stukjes en mix hem met een keukenmachine of een staafmixer. Als je geen mixer hebt, kun je het met een vork fijnstampen. Doe je tofu en je aardappelpuree bij elkaar, meng alles, proef het en breng het op smaak met meer zout en kruiden indien nodig.
  4. Voeg wat paneermeel toe aan het mengsel; de consistentie moet steviger worden, maar nog steeds zacht. Maak balletjes, draai ze door het paneermeel, bestrijk met olie en bak de balletjes 30 minuten in een geventileerde oven; op het laatst kan je de grillstand gebruiken om ze goudbruin te maken. 
  5. Laat ze afkoelen zodat ze steviger worden. 

Hoe te gebruiken?

  • Je kan ze zo eten of ze serveren in een romige tomatensaus. Voor de saus fruit je wat ui, voeg je wat tomatensaus en verse basilicum toe en breng je het op smaak met olijfolie, zout en peper. Dompel de polpette in de saus en laat ze nog 2 of 3 minuten koken, tot ze zachter worden en zich vermengen met de saus. Buon appetito!