Poha
Vandaag komt onze vrijwilligster Ruchika naar jullie met een heerlijk hindi ontbijt vol met voedingsstoffen. De term “poha” komt van de afgeplatte rijst zelf. Zoals bij zoveel gerechten, geeft elke regio van India er zijn eigen draai aan. In het westen voeg je een snufje suiker toe. In het noorden wordt het geserveerd met een munt of pinda chutney. De zuidelijke regio’s serveren het met geraspte kokosnoot.

Rijstvlokken zijn erg goed voor de spijsvertering, waardoor dit gerecht niet alleen smaakvol is, maar ook goed voor de darmen.

Ingrediƫnten (4 porties)

  • 1 kop Rijstvlokken (medium omdat ze sneller gaar zijn, je hoeft ze niet te weken)
  • 1 kop Oignons
  • 1/3 kop Aardappelen
  • 1/3 kop Groene bonen
  • 1/3 kop Wortelen
  • (Facultatief) groene erwten
  • Pinda’s of gemengde zaden zoals zonnebloem-, vlas- of pompoenpitten
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1/4 kop verse koriander
  • Kruiden
    • 1 theelepel mosterdzaadjes
    • 8 groene kerrieblaadjes (als je die hebt kunnen vinden)
    • (Facultatief) 1 theelepel groene pepers of chilipoeder
    • Zout naar smaak
    • 1/2 theelepel kurkuma

Procedure

  1. Snijd alle groenten fijn (aardappelen in blokjes, uien in grove stukken, bonen in stukjes, wortelen fijnsnijden of raspen)
  2. Rooster of bak de gemengde zaden in een pan. Reserve
  3. Verhit wat olie in een grote braadpan (of een andere grote pan met zware bodem)
  4. Zodra de olie verhit is, bak de mosterdzaadjes, curryblaadjes (indien beschikbaar)
  5. Je kunt hier de gehakte groene pepers of chilipoeder aan toevoegen om het gerecht zo pittig te maken als je wilt
  6. Voeg de gehakte uien[1] toe en bak ze tot ze doorschijnend zijn
  7. Voeg de gekookte bonen, aardappelen en wortelen toe[2]. Bak of kook al sturend regelmatig om te voorkomen dat het aan de bodem van de pan blijft kleven
  8. Voeg de andere specerijen toe, kurkuma als laatste[3]
  9. Spoel de rijstvlokken af en zeef ze
  10. Voeg toe aan de pan en roer voorzichtig van boven naar beneden om te voorkomen dat ze afbreken
  11. Voeg zout toe en laat 3-4 minuten koken
  12. Voeg citroensap en groene koriander naar smaak toe
  13. (Optioneel) Je kunt zelfs verse kokos raspen om het gerecht meer smaak te geven

Hoe te gebruiken?

  • Gewoon op een bord zetten en genieten.
  • Als u munt- of tomatenchutney of zelfs pinda-chutney hebt

[1]:Je kunt een snufje zout toevoegen om ze te laten zweten
[2]:Je kunt de groenten in een andere pan voorbakken en ze toevoegen als ze half gaar zijn. Zo voorkomt u dat ze aan de bodem blijven kleven
[3]: Door de kurkuma later toe te voegen voorkom je dat het aanbrandt op de bodem van de pan