Geweldige veganistische bolognese met TSP
Er zijn heel veel veganistische bolognese recepten. Degene die we vandaag laten zien is goedgekeurd bij niet-vegetarische vrienden en dat komt allemaal door het ingrediënt …..  getextuurde soja-proteïne (oftewel TSP). Deze eiwitbron, gemaakt van soja, heeft een geweldige textuur wat het vleesachtig maakt. En met wat smaakvolle ingrediënten, zal dit gerecht deel uit gaan maken van je vaste gerechten!

Ingrediënten

Voor de bolognese (4-6 personen)

  • 120gr TSP (getextuurde soja eiwitten) of een andere getextuurde groente eiwit. Je kan dit vinden in elke biologische winkel of specialistische winkel of zelfs bij Jumbo of Albert Heijn van Smaakt.  
  • Groentebouillon (ongeveer 2 kopjes), om de TSP opnieuw te bevochtigen. Je kan bouillon pasta gebruiken of een blokje of je zelfgemaakte bouillon
  • 2-3 kopjes tomatensaus.
  • (Optioneel), 1-2 kopjes water om de saus dunner te maken (ligt aan de consistentie van je tomatensaus) 
  • Plantaardige olie
  • 1 gele ui
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 3-4 kleine wortelen, dunne blokjes
  • 1 tbsp gedroogde oregano
  • 1 tbsp gedroogde rozemarijn
  • (Optioneel) 1 tsp of gerookte paprika om wat pittigs toe te voegen
  • 1-2 laurierblaadjes
  • Zout en peper naar smaak

Om te serveren:

  • Veganistische pasta naar keuze
  • Plantaardige parmezaanse kaas of andere kaas als bovenste laag
  • Een beetje peterselie voor garnering

Procedure

  1. Begin met het opnieuw bevochtigen van de TSP in kokend water met groentebouillon. Laat de TSP vergroten voor 5-10 minuten terwijl je start met het maken van de saus. 
  2. Begin met het karameliseren in een pan met een beetje plantaardige olie. Wacht 5-7 minuten tot ze goudbruin zijn. Je kan een beetje water gebruiken om de pan te blussen. 
  3. Voeg dan de knoflook en de kleine blokjes wortel. Ga door met het bakken voor 3-5 min. 
  4. Voeg de tomatensaus, kruiden en specerijen toe. 
  5. Voeg de TSP en (optioneel) water toe om de saus dunner te maken. 
  6. Voeg zout en peper naar smaak toe. 
  7. Laat het sudderen voor ongeveer 10-12 minuten, voeg meer tomatensaus/water toe om de consistentie te bereiken die je wilt, haal daarna de laurierbladen eruit.

Hoe te gebruiken?

  • Serveer het met jouw favoriete pasta en een beetje veganistische kaas. Als alternatief kan je het ook gebruiken voor veganistische taco’s of fajitas door extra veganistische zure room en guacamole bij te maken. 

Tips

  • Als je geen TSP kan vinden, vervang het door plantaardig gehakt (zoals die van de Vegetarische slager of de eigen merken van Albert Heijn / Jumbo). In dat geval, hoef je het niet te bevochtigen in bouillon, voeg het gewoon toe aan jouw pastasaus. 
  • Andere groenten zouden ook geweldig zijn in dit recept: celerie, tomaten, paprika …. Op deze manier kan je #redjouwgroentenOther vegetables would be great in this recipe: celery, tomatoes, paprika … This way you can #saveyourveggies
  • Verzeker je ervan dat de bouillon die je kiest 100% plantaardig is (sommige zijn gemaakt van vlees).