Zelfgeplukte Brandnetelpesto
Waarschijnlijk heb je vroeger geleerd dat je brandnetels niet moet aanraken (jaa, doe dat ook niet zonder handschoenen), maar misschien wist je nog niet dat brandnetels fantastisch voedsel zijn vol met goede voedingsstoffen, zoals ijzer, foliumzuur, magnesium en calcium.  

Een ander fantastisch ding aan brandnetels is dat ze gratis zijn! Je kunt ze gemakkelijk vinden in parken en andere groene gebieden, vooral vlakbij water (rivieren, kanalen, meren).

Dus, pak een paar goede handschoenen, pluk je eigen brandnetels (je zult er heel veel nodig hebben! Als ze gekookt worden, slinken ze, net zoals spinazie), ga terug naar huis en maak deze heerlijke en super eenvoudige pesto!

Ingrediënten

  • 400 gr verse brandnetelbladeren
  • 50 gr noten (amandelen, pijnboompitten, cashewnoten, hazelnoten… wat je in huis hebt is prima!)
  • 1 knoflookteen (of meer, afhankelijk van jouw eigen voorkeur)
  • Zout
  • Olijfolie
  • Edelgistvlokken (optioneel)

Procedure

  1. Verwijder alle bladeren van de brandnetels (pas op!) en kook ze 1 minuut in water. Plaats ze na het koken in een kom met koud water en was ze goed. Nu zijn de brandnetels veilig om met je blote handen te verwerken!
  2. Doe de brandnetels samen met de noten en knoflook in de foodprocessor. Begin met fijnmalen en voeg langzaam de olijfolie toe. Voeg het zout toe en, als je wilt, een eetlepel edelgistvlokken.
  3. De pesto moet zacht en romig zijn. Als het te compact is, voeg je meer olijfolie toe (of een beetje citroensap). Als het te vloeibaar is, voeg je wat extra noten toe.
  4. Proef de pesto en breng het op smaak naar jouw voorkeur.

Hoe kun je de pesto gebruiken?

  • Om een bord spaghetti, orecchiette of gnocchi op smaak te brengen
  • Op gegrild brood, misschien met wat vers gesneden tomaatjes
  • Als basis voor een romige risotto
  • Wat dacht je van als topping op een pizza of foccacia?