Zoete aardappel Borani
Kent u Borani Kachalu?  Een Afghaanse aardappelschotel die traditioneel wordt geserveerd met een heerlijke knoflook-yoghurt saus. Eén  van onze vrijwilligers, Sara, maakte dit heerlijke gerecht met zoete aardappelen tijdens een van onze diners. De zoetheid van de aardappel in combinatie met de zuurheid van de yoghurtsaus is om je vingers bij af te likken.

Ingrediënten

  • 3 zoete aardappelen, in schijven van 2,5 cm gesneden
  • 1 grote ui, gehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • 3 tomaten, gehakt
  • 6 eetlepels olijfolie om te koken
  • Kruiden
    • 1 theelepel chilivlokken (optioneel)
    • 1 theelepel korianderzaad
    • 1 theelepel gemalen komijnzaad
    • 1/2 theelepel kurkuma
    • 1/2 theelepel zwarte peper
    • 2 theelepels zout

Voor saus

  • 1 kopje vegan yogurt (zonder suiker)
  • 1 teentje knoflook, fijn gehakt
  • 1 theelepel gedroogde geest + extra voor garnituur
  • 1/2 theelepel zout

Procedure

  1. Plaats een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg 6 eetlepels olijfolie toe. Voeg, zodra de olie is opgewarmd, ui en knoflook toe en bak tot ze gekarameliseerd zijn
  2. Voeg tomaten, knoflook, zout, chilivlokken, korianderzaden, komijnzaad, kurkuma poeder, zwarte peper en 2 minuten toe tot het geurig reukt
  3. Voeg 100 ml water toe en meng goed
  4. Voeg de aardappelschijven toe en meng goed
  5. Op dit punt kan je de zoete aardappelen op het fornuis op middelhoog vuur blijven bakken of in de oven leggen (bak ze 20 minuten op 180 graden).
    Als u liever op het fornuis kookt, bedek dan de pan, en laat de aardappelen 15 minuten in stoom koken (roer de aardappelen elke 5 minuten zodat ze gelijkmatig kunnen koken)
  6. Controleer na 15 minuten of de aardappelen gaar zijn (prik met een mes in het midden van een aardappelschijf om te testen of de aardappels zacht zijn).
  7. Als dit klaar is, moet een mes er vrij doorheen kunnen schuiven. De tomatensaus moet er dik uitzien, de aardappelen bedekt en het water zou moeten zijn verdampt.
  8. Als er nog steeds water is, verwijder het deksel en verhoog de temperatuur naar kook totdat al het water is verdampt (enkele minuten).
  9. Meng voor de saus alle ingrediënten in een kleine kom
  10. Als je klaar bent om te serveren, sprenkel dan de ongezoete yoghurt op plantaardige basis over de serveerschotel, schep de aardappelen op de serveerschaal en besprenkel opnieuw met yoghurt. Strooi er nog wat gedroogde munt over.

NOSHI JAN (BON APPETIT)

Hoe te gebruiken (optioneel)? Serveer met naan of chalow (witte rijst)