’Ik stond op de groenten afdeling bij Marqt te werken toen Myrthe van Groenten Zonder Grenzen kwam vragen of wij als winkel wilden bijdragen aan hun initiatief. Op dat moment was ik al bezig met het zoeken naar een manier om onze reststromen kwijt te kunnen.
Als kind ging ik vaak met mijn moeder mee naar haar werk bij het Centrum voor Dienstverlening, waar ik zelf uiteindelijk ook nog een tijdje heb gewerkt. Hier wordt hulp geboden aan allerlei mensen, waaronder bijvoorbeeld daklozen. Zo ben ik opgegroeid met de kennis dat er ook een onderkant van de samenleving is die altijd voedsel kan gebruiken. Hierdoor had ik al een besef dat het zonde is om dingen weg te gooien, zonde van de energie die erin is gestopt en zonde van de mogelijkheid om het aan iemand te geven die het nodig heeft.
Groenten Zonder Grenzen was daarom een mooi initiatief om mee samen te werken. Het duurde een aantal maanden voordat ik besloot zelf eens te komen mee-eten. Als kind speelde ik al in het Wijkcentrum op de Kipstraat, waar Groenten Zonder Grenzen haar diners nu organiseert, en nu ben ik daar wekelijks om eten te verzorgen voor mensen die daar behoefte aan hebben.
Inmiddels ben ik ruim twee jaar actief in het verzamelen en koken van eten bij Groenten Zonder Grenzen, en heb ik ook een wat coördinerende rol op mij genomen. Dat bracht me ook tot persoonlijke inzichten. Ik heb nu vijftien jaar in de retail gewerkt, van kleine groenteboeren tot Marqt en nu Albert Heijn. Steeds meer besef ik me dat een commerciële insteek met grote verliezen komt, bijvoorbeeld op gebied van voedselverspilling. Dat is het mooie aan de groep, er zitten heel veel wereldverbeteraars tussen, die denken na over wat we zouden kunnen veranderen. Daar leer je van.
Dat heeft bijgedragen aan mijn keuze om een opleiding te gaan doen, in Omgangskunde. Uiteindelijk is dat namelijk wat ik het leukste vind, mensen begeleiden en verder helpen.’